top of page

Pernod Ricard

  • dlo767
  • 30 nov 2015
  • 2 minuten om te lezen

Van familiale pastiszaak tot internationale groep… de geschiedenis van Pernod Ricard leest als een boeiend verhaal, met diverse hoogtepunten. Het begint allemaal in december 1974. Pernod en Ricard zijn op dat moment felle concurrenten op de Franse anijsdrankenmarkt. Ze beslissen echter om de handen in elkaar te slaan en samen buitenlandse markten te veroveren.

Tussen 1975 en 1984 krijgt de groep een internationaal karakter. Van 1985 tot 1993 bouwt Pernod Ricard een wereldwijd netwerk uit: Italië, Ierland, Cuba, Australië, Azië. Van 1997 tot 1999 wordt het geheel stevig gestructureerd.

Tussen 2000 en 2008 doet de groep belangrijke overnames en krijgt de essentie van het vak – namelijk wijnen en sterke dranken – extra aandacht. Pernod Ricard is 's werelds co-leader in wijnen en sterke dranken. Sinds zijn oprichting, in 1975, kent de groep een constante groei. Die heeft Pernod Ricard zowel te danken aan zijn overnames alsook aan zijn interne ontwikkeling. De overname van het Zweedse Vin & Sprit (V&S) in juli 2008 is een mooi voorbeeld van de internationale ambities van de groep. Vandaag heeft Pernod Ricard vestigingen in alle continenten. De groep wil zijn internationale ontwikkeling voortzetten op basis van een gedecentraliseerde organisatie en een portfolio van premiummerken. De strategie en de ambities van Pernod Ricard zijn gebaseerd op 4 kernwaarden, die zijn ontwikkeling mee bepalen:gezelligheid, entrepreneurship, integriteit, engagement.

Die essentiële waarden verwoorden de identiteit van de groep. Het zijn de fundamenten van de ondernemingscultuur. Hierin liggen de sterkte en originaliteit van de groep. Vanaf het begin is de kracht van de groep gebaseerd op het talent van zijn teams, zijn gedecentraliseerde organisatie, de liefde voor het product, zijn uitstekende sales- en marketingmedewerkers en zijn corporate citizenship. Op dit elan gaat Pernod Ricard de komende jaren door. Sinds zijn oprichting heeft Pernod Ricard voor een gedecentraliseerde organisatie gekozen. De Groep wordt georganiseerd in Holding en filialen. Strategie en controle van de activiteiten worden beheerd door de Holding. De filialen zorgen voor de operationele activiteiten.

Voor meer informatie over de Groupe Pernod Ricard, kan u terecht op www.pernod-ricard.com

PERNOD RICARD BELGIUM

Tot aan de creatie van het bedrijf in 1996, was België het laatste land in Europa in welke de groep Pernod Ricard het grootste deel van zijn producten nog verdeelde door tussenkomst van onafhankelijke zelfstandigen. Inderdaad, de ontwikkeling van de grote merken van de Groep, zoals Jameson of Bisquit werden tot hier toe gerealiseerd in samenwerking met Fourcroy en haar filiaal Renglet.

Andere merken zoals Pastis 51, Suze en Pernod werden toevertrouwd aan Sovedi België.

Belcolux, Belgisch filiaal van de Nederlandse maatschappij van de groep Pernod Ricard, Cooymans, had in zijn portefeuille Clan Campbell, Wild Turkey, Jacobs'Creek en Café de Paris.

In september 1995, besliste Pernod Ricard zijn aanwezigheid op de Belgische en Luxemburgse markt te versterken door het verbreken van zijn akkoord met de firma Fourcroy. Deze twee groepen werden alzo partners binnen Belcolux – daarna omgedoopt tot PR Belux – welke de merken krijgt die voorheen door Fourcroy en Renglet verdeeld werden.

 
 
 

Comentários


© 2015 by Dirk Lodewyckx

bottom of page