top of page

Sint Jozef brouwerij

  • dlo767
  • 30 nov 2015
  • 1 minuten om te lezen

De wortels van het brouwersgeslacht Cornelissen gaan terug tot begin jaren 1800. In die periode runt Jan Mathijs Cornelissen een brouwerij in Gerdingen, waar hij ook burgemeester is.

BROUWERIJ SINT-JOZEF

Jan Mathijs heeft goede contacten met landbouwer-brouwer Charles Vissers uit het naburige Opitter, waarmee hij regelmatig samenwerkt. Die samenwerking ligt aan de basis van de start van de brouwerij Sint-Jozef aan het dorpsplein in Opitter in 1859.

In datzelfde jaar wordt ook Jozef Cornelissen geboren. Die krijgt de brouwerijmicrobe met de paplepel ingegeven en huwt in 1884 met Sophie Vissers, dochter van Charles.

MOEILIJKE TIJDEN

Het brouwerskoppel krijgt 10 kinderen, maar het leven van Jozef gaat niet over rozen. Zijn vrouw Sophie overlijdt vroegtijdig en tijdens de eerste wereldoorlog worden grondstoffen, paarden enz. opgeƫist. Ondanks alle tegenslag loodst Jozef Cornelissen zijn bedrijf en gezin moedig overal doorheen. Zelf overlijdt hij op 91-jarige leeftijd.

DE GEBOORTE VAN PAX PILS EN OPS-ALE

In 1829 dient brouwer Jaak Cornelissen een aanvraag in voor het bouwen van een nieuwe brouwerij. De bouw daarvan wordt voltooid in de jaren ’34-’35 en in 1937 zien de bieren Pax Pils en Ops-Ale er het levenslicht.

Het is ook in die periode dat de initialen J.C. voor het eerst verschijnen op glazen, flessen, bierviltjes enz. Het ā€˜belast’ de volgende generaties met de opdracht om de voornaam van de oudste zoon te laten beginnen met de letter J, wat tot op heden nog altijd het geval is.

Ā 
Ā 
Ā 

Comments


Ā© 2015 by Dirk Lodewyckx

bottom of page